Toename Malware-loze aanvallen

24-11-2017

Bijna een derde van de organisaties is in het afgelopen jaar getroffen door een malware-loze aanval. Hierbij infiltreren cybercriminelen bedrijfssystemen via gestolen inloggegevens van medewerkers of worden de systemen aangevallen zonder malware, bijvoorbeeld door malafide scripts of phishing. Dat blijkt uit het Threat Landscape-rapport van Sans Institute.

Het onderzoek werd gehouden onder ict- en securityprofessionals. Zij stellen dat medewerkers nog steeds het primaire doelwit van cyberaanvallen vormen. Het afgelopen jaar waren phishing (72 procent), spyware (50 procent), ransomware (49 procent) en Trojaanse paarden (47 procent) de meest voorkomende dreigingen. Bijna driekwart van de dreigingen bereikte organisaties via links of bijlagen uit e-mails. Ook kwam bijna de helft via browser, via web-based aanvallen of corrupte downloads.

Verder stellen de onderzoekers dat bijna 30 procent van de dreigingen afkomstig waren van applicatiekwetsbaarheden op apparaten van medewerkers. Hieruit valt op te maken dat cybercriminelen hun pijlen richten op individuele medewerkers om toegang tot gevoelige informatie te krijgen.

Zero day-aanvallen

Bij 42 procent van de dreigingen betrof het zero day-aanvallen. Driekwart van de beveiligingsprofessionals geeft aan dat er bij de belangrijkste dreigingen, bij tot 10 procent van de gevallen sprake was van zero day-aanvallen. Een verklaring zou kunnen zijn dat organisaties hun systemen onvoldoende patchen.

Detectie via medewerkers

Om dreigingen op te sporen, maken organisaties gebruik van netwerk monitoring (42 procent), alerts van netwerk perimeter-apparaten zoals een firewall (36 procent) en de pro- en reactieve hulp van de ict-helpdesk (37 procent).

Hoewel eindgebruikers het populairste doelwit vormen, menen de onderzoekers dat zij ook onderdeel uitmaken van de oplossing tegen cybercrime. Van de gemiddeld tien telefoontjes per week naar de helpdesk bleek in 79 procent van de gevallen sprake van een daadwerkelijke dreiging.

Maatregelen

Wat zijn dan volgens de ict- en securityprofessionals in de komende achttien maanden de belangrijkste maatregelen om de cybersecurity van het bedrijf te verhogen? Op nummer één staat een security awareness-training bij de eindgebruikers. Dat wordt gevolgd door het optimaliseren van de operationele securityoplossingen en -maatregelen, zoals tijdig patchen, configuratiemanagement en continue monitoring.

Bron: Computable (25-08-2017)

Nieuwsbrief

Maandelijks sturen wij een nieuwsbrief met daarin de laatste tips, aanbiedingen en nieuws over ICT, telefonie en printing.


CCO ict diensten - persoonlijk & professioneel