Browsers blijven gevoelig voor kwetsbaarheden

02-11-2021

Dagelijks worden browsers zoals Google Chrome, Microsoft Edge en Firefox door miljoenen mensen gebruikt. Hierdoor neemt de browser een cruciale rol in op het gebied van veiligheid. Vaak geeft men bij kwetsbaarheden zoals virussen en het ontvreemden van privacygevoelige informatie de software hiervan de schuld. Het niet tijdig updaten van het besturingssysteem, firewall of het ontbreken van een antivirussoftware zijn hier enkele voorbeelden van. Dit is deels onterecht, aangezien we steeds vaker zien dat kwaadwillende zich richten op de geïnstalleerde browser.

Kwetsbaarheden binnen browsers

Lekken binnen browsers – ook wel exploits – genoemd komen steeds vaker voor. Zo heeft Google Chrome in de afgelopen maand maar liefst 10 datalekken en kwetsbaarheden moeten dichten om eventuele schade te voorkomen. Met de aanwezigheid van deze kwetsbaarheden is het voor kwaadwillende bijzonder eenvoudig om zichzelf toegang te verschaffen tot privacygevoelige informatie en login gegevens. Wanneer deze gegevens eenmaal verschaft zijn kan men deze aanbieden via zogenaamde ondergrondse marktplaatsen waar deze gegevens grondig worden verhandeld. Om te voorkomen dat uw bedrijfsgegevens en ook persoonlijke gegevens niet in handen vallen van criminelen doordat zij gebruik hebben gemaakt van kwetsbaarheden binnen onder andere uw browser is het sterk aan te raden om de beveiliging op orde te hebben. Naast het tijdig en grondig updaten van alle software op uw werkplek is het ook goed om de beveiliging van de gehele organisatie onder de loep te nemen. Ben ik als bedrijf ├╝berhaupt voorbereid op dit soort malafide praktijken binnen mijn bedrijfsnetwerk? En wat dient er te gebeuren als men – op welke manier dan ook – zich alsnog toegang heeft weten te verschaffen tot mijn bedrijfsnetwerk?

CCO ict diensten is er om u hierbij van informatie te voorzien. Onze engineers kunnen al uw vragen omtrent beveiliging beantwoorden en door middel van een vrijblijvend gesprek helpen naar een nog veiligere digitale omgeving. Neem hiervoor contact met ons op.

Nieuwsbrief

Maandelijks sturen wij een nieuwsbrief met daarin de laatste tips, aanbiedingen en nieuws over ICT, telefonie en printing.


CCO ict diensten - persoonlijk & professioneel