Bekende routermerken bevatten beveiligingslekken

08-12-2021

Uit onderzoek van IoT Inspector is gebleken dat veel routers van bekende merken zoals ASUS, Netgear, Synology, TP-Link en Linksys grote beveiligingslekken bevatten. In totaal werden er 226 potentiƫle beveilingslekken gevonden waarbij een groot deel eenvoudig te misbruiken is door kwaadwillenden.

Verouderde software

Het blijft enorm belangrijk om netwerkhardware zoals een router, firewall en switch tijdig te updaten. Volgens het onderzoek blijkt dat de grootste kwetsbaarheden werden geconstateerd doordat de desbetreffende router verouderde software had en niet tijdig was geupdate om dit soort problemen te voorkomen. Het onderzoek richtte zich met name op routers die worden ingezet voor thuisnetwerken en in MKB bedrijven. Doordat deze routers behoorlijk veel beveiligingslekken bevatten is het voor hackers een fluitje van een cent om hier misbruik van te maken. Naast de verouderde software zijn routers ook kwetsbaar doordat gebruikers gebruik maken van onder andere streaming of een VPN. Ook deze aanvullende software is vaak niet up-to-date, waardoor het netwerk gevaar loopt en kwetsbaar is.

Netwerk laten managen

Cybersecurity is anno 2021 een veelbesproken onderwerp. Dit komt mede door de recente nieuwsberichten over cyberaanvallen op onder andere de VDL Groep en MediaMarkt. Steeds meer bedrijven beseffen zich dat een beveiligd netwerk echt noodzakelijk is om kwaadwillenden buiten de deur te houden. Om te beschikken over een goed beveiligd netwerk zonder beveiligingslekken is het tegenwoordig mogelijk om het netwerk te laten managen. Bij het managen van het netwerk zullen de switch, firewall, accespoints en router door CCO ict diensten op afstand worden gemanaged. Updates aan de apparatuur kan direct worden doorgepushed, waardoor het risico op eventuele lekken wordt geminimaliseerd. Daarnaast kunnen eventuele onregelmatigheden in het netwerk tijdig worden geconstateerd en kan hier tijdig op ingegrepen worden.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden om uw netwerk te laten managen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of via ons algemene telefoonnummer: 0162-456 640.

Nieuwsbrief

Maandelijks sturen wij een nieuwsbrief met daarin de laatste tips, aanbiedingen en nieuws over ICT, telefonie en printing.


CCO ict diensten - persoonlijk & professioneel